vineri, 19 august 2016

Make it Double - City Break - Alba Iulia - Epopee 2014

Ziua întâia - Alba Iulia

Ţinta ziua I a: Plecare din București - Sosire Turda - via Sibiu, Alba Iulia
Data:  27 iulie 2014

Vârsta copilului:   10 ani
Distanță: 420Km
Durata oficială / efectivă: 6h / 12 h 

Cum să faci într-o zi 400 de km și să vizitezi două orașe. Pe fugă! Double City Break! Este 16:45 și suntem la porțile cetății. Am mai fost în această cetate, în 2008, dar eram prea mică atunci. Prima cetate pe care am vizitat-o a fost Sighișoara(iubesc Sighișoara!) acum 2 ani, tot cu ocazia Epopeii în Apuseni de atunci. Am mai văzut Râșnovul și Branul. Tata spune că Alba Iulia este o demonstrație a unei civilizații care nu mai avea griji, este o demonstrație a puterii. Cetatea Alba Iulia în sine este cartea de vizită a Transilvaniei.
Catedrala ortodoxă și cea catolică(dreapta)O vizităm pe cea ortodoxă întâi. Aceasta este Catedrala Încoronării construită cu prilejul încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria. Fortificațiile!Catedrala Încoronării.Intrăm în cetate. Podul.


Poarta.Catedrala Catolică Sf Mihail este cel mai important monument arhitectonic romantic al Transilvaniei. Ea a fost construită acum 1000 de ani.Pe aleile cetății sunt o mulțime de statui din bronz. Le iau la rând să fac poze cu ele.Dansam... Nu te-n împinge domne!


 Ne hodinim oleacă.


Ne băgăm și noi în discuție.Se pare că se plac. Mergem mai departe și vizităm Muzeul Unirii. Aici s-a semnat Marea Unire din 1 Dec 1918.Iesim grăbiți și ce să verzi. Ajutor, un șarpeeeee!!!Poarta III


Șanțul de fortificație.Când eram mai mică, aici fusese un loc de joacă pentru copii, pe care l-am vizitat atunci cu mare plăcere.Între Poarta I și Poarta II facem poze artistice. Nu-l mai ascultă mâna pe tată și îi plecă brusc de lângă el și mă gâdila.Dana, poză artistică.Ne ducem spre poarta de ieșire, lăsăm podul ......și plecăm spre Câmpia Turzii. De data asta fără un scopul de a vizita orașul, ci pentru a înnopta.

Mâine urmează Cheile Turzii.

PS. La hotelul unde ne cazăm era nuntă, dar ne asigură că se termină devreme. Nu ne era foame încă. Sus în cameră dușuri, etc. Coborâm la masă, dar nu mai era bucătarul. întrebăm unde găsim în Turda să mâncăm la ora aia. Nicăieri, vine răspunsul. Mai întrebăm în stânga în dreapta, cineva zice la Talora , pe Str. Clujului (evident la ieșirea spre Cluj) între benzinării. Acolo e non-stop. Aha bodegă de TIRiști. Asta este, ce să faci. Mergem acolo. Acolo și recomand oricui să meargă, să mănânce, dacă ajunge în zonă. Foarte bună mâncarea! Cât timp am rămas în Turda am mâncat numai acolo și am studiat meniul pe îndelete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu