sâmbătă, 27 august 2016

Salina Turda - Așa da! - Epopee 2014

Ziua a treia - Salina Turda

Ţinta: Vizitarea salinei
Data:  29 iulie 2014

Vârsta copilului:   10 ani
Dificultate pentru un copil de 10 ani:   
  • uşoară
Cum se vede la 10 ani:
  • un loc surprinzător, greu de imaginat și pentru adulți
-Ți-a placut? 
-Da, foarte mult și este și foarte simplu!
Dificultate pentru adult:   uşor

Primii au fost romanii care au exploatat sarea aici, apoi maghiarii, ca în cele din urmă să vie austriecii. Mina s-a închis in 1932 din cauza randamentului scăzut și a utilajelor învechite. Românii au redeschis-o în 1992 și au modernizat-o în 2009 devenind un punct de atracție turistică, loc de tratament și divertisment. Mulți care au ajuns aici au fost surprinși de frumusețea minei cât și a amenajării care o pune în valoare.

În secțiuni am figurat drumul parcurs la intrare.


Intrăm prin galeria Frantz Josef, scundă și lungă. Nimic nu prevestește ce va urma.
Pe pereții galeriei flori de sare.


Curentul și umezeala daltuiesc forme fluide în sare.
Balconul minei Iosif, care nu este deschisă publicului încă. Crivacul, un elevator cu actionare "manuală"Coborâre spre mina RudolfMina Rudolf, uriașă, se cască sub balconul, pe care te simți minuscul. Iluminatul conturează și redesenează. Ochii nu pot cuprinde imensitatea, obișnuit cu dimensiunile galeriilorUn lift ne coboară. În parcea cealaltă a sălii se văd scara a doua pe care vom urca (de dragul miscării și a priveliștii)O roată ne ajută să căutăm detalii în filigramul model al pereților săliiMii de stalactite de sare purtate de condens spre pământ și imortalizate de evaporare.Desen fără stalctiteDesen cu stalctite pornite din conturile diverselor straturi de impurificare a săriiLiftul și prima scara Desnele filigramului văzute de jos și pasarelele de pe boltăCoborâți in cea mai adâncă mină, mina Terezia. Se vede Mina Rudolf  cu liftul și scara. Turiștii privesc în jos la lacul din mina de jos.Lacul Minei Terezia și amenajările spectaculoase din lemn și lumină


Tenis de masă în mina RudolfNe urcăm pe scările opuse cu liftulPe pasarelă


 Ieșim și plecăm în grabă spre Huedin


Trecem de Huedin și o i-au pe scurtătură stânga. Care va fi mai lungă cu drum prost dar departe de lumea deslănțuităPe înserat suntem pe drum spre Boga. Crisul Pietros esteb tumultos. A plouat amonte și viitura a ajuns aici. Asta-i piatra pe care facem poze canmd venim sau plecam din Apuseni, dar acum nu se vede de apă.Copacul întins peste râuNasul de la intrarea in BogaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu